вівторок, 10 травня 2016 р.

Молитва до ступи "Намо Будда" (Prayer to the stupa "Namo Buddha")

Молитва Джам'янґа Кх'єнце Чок'ї Лодро до ступи "Намо Будда"

Молитва-прагнення 

"Жертва тіла голодній тигриці"

відтепер доступна для практики українською мовою.



PDF-файл з цим текстом можна завантажити за посиланням:
https://drive.google.com/file/d/0B_esE5yDJ57pNFZlN0VLVzM3ckE/view?usp=sharing


Споруджена на схилах пагорба Ґандга Мала ступа "Намо Будда" (фото Rigpawiki) є однією з трьох найшанованіших ступ долини Катманду (Непал), разом із Великою ступою Боднатх та ступою Сваямбгунатх. 

Згідно з джатаками та сутрами, у своєму передостанньому перенародженні Будда Шак'ямуні був меншим сином царя Магаратхі і великим бодгісатвою (тиб. – Семчен Ченпо). Якось, під час прогулянки лісом зі своїми двома старшими братами, він побачив ледь живу охлялу тигрицю, яка щойно народила п'ятьох тигренят. Бодгісатва прозрів, що тварина вже ледь могла рухатися і так була засліплена голодом, що ладна з'їсти своїх власних діточок. Внаслідок такого діяння вона мала опинитися у глибокому колі пекла. 

Бодгісатва побачив це як велику можливість для найвищої жертви – пожертви свого тіла. Він сказав братам іти далі, а сам повернувся до тигриці і ліг поруч. Але вона вже не могла навіть рвати свіжу плоть. Тоді бодгісатва роздер собі артерію і дав їй злизувати кров. Коли він зомлів, а тигриця підкріпилася його кров'ю, вона спромоглася з'їсти і його тіло. 

Коли брати бодгістави почали його шукати і повернулися за ним, побачили на тому місці тільки кістяк і волосся. Згодом неподалік від цього місця була споруджена ступа, до якої закладені рештки тіла бодгісатви. Згідно з писаннями, завдяки нечуваній жертві свого тіла бодгісатвою, тигриця перенародилася у чистих буддових землях, а її п'ятеро тигренят стали в наступній реінкарнації аскетами і першими п'ятьма учнями Будди. 



Хай це стане поштовхом до ще досконаліших українських перекладів Дгарми реалізованими істотами на благо всіх стражденних волоцюг самсари!

Немає коментарів:

Дописати коментар